اگر بخواهيم زندگي بدون عيب و نقصي در اين دنيا داشته باشيم بايد طبق قوانين و مقررات قرآن عمل كنيم .
قرآن راه درست زندگي كردن را به ما مي آموزد .
قرآن بهترين استاد براي كشف حقيقتها در اين دنيا ميباشد.
در زندگي امروزه متاسفانه كم هستند از افرادي كه براي خواندن قرآن وقت بگذارند براي پيدا كردن مال دنيا.
دوستان عزيز بياد داشته باشيد ما در اين دنيا مهمان و آزمايش ميشويم هر لحظه ممكن است آزمايش ما به پايان برسد پس مواظب باشيد و خدا را بياد داشته باشيد.
اين ها سخناني است كه در دل من است و براي شما نوشتم.
با تشكر- سليماني
دوستان عزيز تا زماني كه شيعه و سني با هم برادر باشند هيچ قدرتي از جمله آمريكا و اسرائيل نمي توانند به مرزهاي ما هم نفوظ كنند كه در غير اينصورت بد ميبينند.
تمام فكر آمريكا و اسرائيل براي سرنگوني اسلام ميباشد پس بيائيد با همديگر پيمان دوستي بسته و نگذاريم اين غده هاي سرطاني به دين و مال و ناموس ما نفوذ كنند.
با تشكر- سليماني
مذهب سُنّی یکی از مذاهب دین اسلام است که اکثریت مسلمانان (75%) تا(۹۰٪) را در بر میگیرد. اهل سنت و جماعت معتقدند که محمد، پیامبر اسلام، پس از خود جانشینی تعیین ننمودهاست. باوجود این، احادیث پیامبر همچون حدیث منزلت و حدیث ثقلین و وقوع غدیر خم را رد نمیکنند، ولی مناسبت آن ها را در مورد تعیین جانشینی علی بن ابی طالب تایید نمینمایند و معتقدند باید مسلمانان با تشکیل شورا یکی از افراد جامعه را به عنوان اجماع صورت نگرفت. از این رو پس از درگذشت محمد و قبل از تدفین وی، نخست با تشکیل شورا در سقیفه بنی ساعده، با اینکه همهٔ مسلمانان یا نمایندگان همهٔ مسلمانان در شورا شرکت نداشتند (از جمله و علی داماد ایشان که در حال انجام مراسم تدفین پیامبر بودند)، طبق سنت شورا و بیعت، ابوبکر را که از صحابه (یاران) و نزدیکان محمد بود برای خلافت بعد از محمد بر جامعه مسلمانان انتخاب کردند.
این چهار تن به همراه امام حسن که مدت داشته اند به خلفای راشدین معروفاند که بهترتیب عبارتاند از:
مسلمانان اهل سنت، قرآن را کتابی محفوظ میدانند و اسلام را در پیروی از قرآن و سنت محمد میدانند، هرچند که عمر (خلیفۀ دوم) کتاب خدا و عمل به آن را کافی می دانست. آنان در ، ابتدا قرآن و سپس احادیث محمد و بعد از آن احادیث معتبر صحابه و اجماع را مورد استفاده قرار میدهند.
مذهب اهل سنت در دو مکتب اصولی اعتقادی یعنی اشعری و ماتریدی واز لحاظ به چهار مذهب حنفی، مالکی، شافعی و حنبلی تقسیم میگردد.
از مذاهب اسلام
|
|
---|---|
جنبشهای فکری اهل سنت |
|
· زبیر · طلحه |
|
صحیح بخاری · صحیح مسلم · سنن نسائی |
|
مکانهای مقدس |
|
قرآن مجید و احدیث رسول اکرم (ص) مملو از آیات و روایاتی است که در آنها مقام و منزلت و شان اصحاب و یاران رسول خدا(ص) بیان شده است .
ما در اینجا فقط جهت اشاره چند آیه و حدیث را نقل می کنیم ، جت اطلاع بیشتر در این رابطه به کتاب «مقام صحابه» و همچنین کتب حدیث «کتاب فضائل اصحاب» مراجعه شود .
آیات : * محمد رسول الله و الذین معه اشداء علی الکفار رحماء بینهم تراهم رکعا سجدا یبتغون فضلا من الله و رضوانا سیماهم فی وجوههم من اثر السجود ذلک مثلهم فی التورات و مثلهم فی الانجیل * ( سوره فتح آیه 29 )
ترجمه : محمد فرستاده خداوند است و کسانیکه با او هستند (یاران او) در برابر کافران تند و سرسخت و نسبت به یکدیگر مهربان و دلسوزند . ایشان را در حالت رکوع و سجده می بینی . آنان همواره فضل خدا را می جویند و رضای او را می طلبند . نشانه ایشان بر اثر سجده در پیشانیشان نمایان است. این توصیف آنان در تورات است. و اما توصیف شان در انجیل چنین آمده است : همانند کشتزارهایی هستند که جوانه ها(خوشه های) خود را بیرون زده و آنان را نیرو داده و سرسخت نموده و بر ساقه های خویش راست ایستاده باشد. به گونه ای که برزگران را به شگفت می آورد ( ترجمه از تفسیر نور )
*اولئک الذین امتحن الله قلوبهم للتقوی * ( سوره حجرات آیه 3)
آنان کسانی اند که خداوند دلهایشان را برای پرهیزگاری پاکیزه و ناب داشته است .
* کنتم خیر امه اخرجت للناس تامرون بالمعروف و تنهون عن المنکر و تومنون بالله * ( سوره آل عمران آیه 110 )
شما (ای پیروان محمد) بهترین امتی هستید که به سود انسان ها آفریده شده اید . امر به معروف و نهی از منکر می نمائید و به خدا ایمان دارید .
* فان آمنوا بمثل ما آمنتم به فقد اهتدوا و ان تولوا فانما هم فی شقاق * ( سوره بقره آیه 137 )
اگر آنان ایمان بیاورند چنانچه شما ایمان آورده اید ، و بدان چیزهایی که شما ایمان دارید ، ایشان نیز ایمان داشته باشند و بی گمان ( به راه راست خدایی ) رهنمود شده اند ...
* لقد رضی الله عن المومنین اذ یبایعونک تحت الشجر فعلم ما فی قلوبهم فانزل السکینه علیهم و اثبهم قریبا * ( سوره فتح آیه 18 )
خداوند از مومنان راضی گردید همان دم که در زیر درخت با تو بیعت کردند . خدا می دانست آنچه را که در درون دلهایشان ( از صداقت و ایمان و اخلاص و فداکاری و وفاداری به اسلام) نهفته بود. لذا اطمینان خاطری به دلهایشان داد. و فتح نزدیکی را (گذشته از نعمت های سرمدی آخرت) پاداششان کرد.
* اولئک هم المومنون حقا لهم درجات عند ربهم و مغفره و رزق کریم * ( سوره انفال آیه 4)
آنان واقعا مومن هستند و دارای درجات عالی ، مغفرت الهی و روزی پاک و فراوان در پیشگاه خدای خود می باشند .
* و السابقون الاولون من المهاجرین و الانصار و الذین اتبعوهم باحسان رضی الله عنهم و رضوا عنه و اعد لهم جنات تجری تحتها الانهر خالدین فیها ابدا ذلک الفوز العظیم * ( سوره توبه آیه 100 )
پیشگامان نخستین مهاجرین و انصار و کسانی که به نیکی روش آنان را در پیش گرفتند و راه ایشان را به خوبی پیمودند ، خداوند از آنان خشنود است و ایشان هم از خدا خشنودند. و خداوند برای آنان بهشت را آماده ساخته است که در زیر درختان و کاخهای ، آن رودخانه ها جاری است و جاودانه در آنجا می مانند این است پیروزی بزرگ و رستگاری سترگ .
حدیث
1) * قال رسول الله (ص): اصحابی کالنجوم فبایهم اقتدیتم اهتدیتم * ( مشکاه المصابیح ، کتاب المناقب و الفضائل ، ج 3 ، حدیث 6018 )
پیامبر (ص) می فرمایند : اصحاب من مانند ستارگانند (در آسمان) پس به هر کدام از ایشان اقتدا کنید ( حتما ) هدایت می شوید .
2) * قال رسول الله (ص): الله الله فی اصحابی، لا تتخذوهم غرضا من بعدی ، من احبهم فبحبی احبهم و من ابغضهم فبغضی ابغضهم و من آذاهم فقد آذنی و من آذنی اذی الله و من اذی الله یوشک ان یاخذه .* ( مشکاه المصابیح ، کتاب المناقب و الفضائل ، ج 3 ، حدیث 6014 )
بترسید از خدا در حق یاران (اصحاب) من و ایشان را مورد ملامت و نکوهش خود قرار ندهید ، پس هر کس ایشان را دوست بدارد ، من نیز او را دوست خواهم داشت و هر کس با ایشان دشمنی کند با من دشمنی کرده است ، پس من نیز دشمن او خواهم بود ، و کسی که به آنها اذیت و آزاری برساند ، یقینا مرا رنجانیده و کسی که مرا برنجاند ، به حقیقت خداوند را رنجانیده و کسی که خدا را برنجاند ، نزدیک است که خداوند او را بگیرد و مورد عذاب قرار دهد .
3) * قال رسول الله (ص): لا یدخل النار احد ممن بایع تحت الشجره * ( صحیح مسلم ، کتاب فضائل اصحاب نبی)
هیچ کدام از کسانی که زیر درخت ( در صلح حدیبیه) با رسول خدا (ص) بیعت کردند وارد جهنم نمی شوند .
4) * قال رسول الله (ص): ان الله اختارنی ف و اختار لی اصحابا و اختار لی منهن اصهارا و انصارا فمن حفظنی فیهم حفظه الله و من آذانی فیهم آذی الله *( مکتوبات امام ربانی ، ج اول ، مکتوب 251)
خداوند مرا از میان بندگانش برگزیده است و یارانی برای من که از میان آنها تعدادی وصلت کار و تعدادی یاور من هستند ، هر کس احترام مرا درباره آنها نگه دارد ، خداوند او را نگاه خواهد داشت و هر کس درباره آنها مرا اذیت و آزار رساند خداوند آزارش خواهد داد .
5) * خیر الناس قرنی ، ثم الذین یلونهم ، ثم الذین یلونهم ، ثم الذین یلونهم (فلا ادری ذکر قرنین او ثلاثه) ان بعدهم قوم یشهدون و لا یستشهدون و یخونون و لایوتمنون و ینذرون و لایوفون یظهر فیهم السمن للسته الا مالکا * ( مشکاه المصابیح ، کتاب المناقب و الفضائل ، ج 3 ، حدیث 6010 ، صحیح مسلم ، صحیح بخاری)
رسول خدا(ص) فرمودند : بهترین مردمان ، مردم عصر من هستند ، سپس کسانی که با آن متصل هستند ( راوی می گوید من به یاد ندارم که دو قرن ذکر فرمودند یا سه قرن) و بعد از آن مردمانی خواهند آمد که بدون طلب شهادت ، شهادت می دهند – کتمان حق می کنند – و خیانت می کنند و امانت را رعایت نمی کنند و عهدشکنی می کنند و معاهده ها را مراعات نمی کنند و در آنها ( به سبب بی غم و بی فکر بودن) فربهی و چاقی تن ظاهر خواهد شد .
آری از این آیات و احادیث شریف درمی یابیم که به شهادت خداوند و رسولش (ص) اصحاب درجه والایی دارند و اهانت به یکی از آنان عقوبت و عذاب جهنم را در پی خواهد داشت و مطمئنا عقلا و شرعا اصحاب و مردمان دوران حضرت رسول(ص) بواسطه وجود مبارک حضرت(ص) بهترین مردمان و خوشبخت ترین امت بودند و تا سه قرن بعد از حضرت (ص) هم افراد شایسته و بزرگان دین فراوانتر از دیگر قرنها بوده اند و بایستی قبول کرد هر چه به آینده نزدیکتر شویم به آخر زمان و فتنه دجال و دیگر فتنه ها نزدیکتر خواهیم شد و جای بسیار تعجب است که آیندگان بهتر و دیندارتر از افراد عصر حضرت(ص) باشند !!!
به برندگان به قيد قرعه جوايزي نفيس اهداء خواهد شد.
30 سؤال و جواب كوتاه :
به تعـداد جـزءهاى قـرآن
1- سوره اي كه به معني به زانو درآمدن مردم در روز قيامت است ؟
2- سوره اي كه يكي از علامات قيامت كبري است ؟
3- سوره اي كه نام ديگر جنگ خندق است ؟
4- سوره اي كه ملكه بلقيس اهل آن سرزمين بود ؟
5- سوره اي كه در آن درباره ماهيت ذات پاك خداوند اشاره اي شده است ؟
6- سوره اي كه در آن به يكي از حيوانات وحي شده است ؟
7- سوره اي كه پيامبر خواندن آن را به زنان توصيه فرموده است ؟
8- سوره اي كه به نام موجودات زنده نامرئي نام گذاري شده است ؟
9- سوره اي كه نامي از نام هاي خداست ؟
10- سوره اي كه با نام يكي از صفات خدا نام گذاري شده است ؟
11- سوره اي كه با نام يكي از فروع دين نام گذاري شده است ؟
12- سوره اي كه به نام يكي از ميوه ها نام گذاري شده است ؟
13- سوره اي كه با نام يكي از فلزات نام گذاري شده است ؟
14- سوره اي كه دو بسم الله الرحمن الرحيم دارد؟
15- سوره اي كه مادر سوره هاي قرآن است ؟
16- سوره اي كه عروس سوره هاي قرآن است ؟
17- سوره اي كه أحسن القصص (بهترين قصه ها) است ؟
18- سوره اي كه تنها سوره به نام زن است ؟
19- سوره اي كه قلب قرآن است ؟
20- سوره اي كه محل ملاقات موسي با خدا بود ؟
21- سوره اي كه در تمام آيه هايش لفظ جلاله «الله» وجود دارد ؟
22- سوره اي كه نام ديگرش إسراء مي باشد ؟
23- سوره اي كه كوچكترين سوره قرآن است ؟
24- سوره اي كه اولين سوره نازل شده است؟ سوره
25- سوره اي كه «آية الكرسي» در آن سوره مي باشد ؟
26- سوره اي كه تمام آيات آن با حرف « سين» پايان می پذيرد ؟
27- سوره اي كه قرآن كريم در آن ، به دو نصف تقسيم می گردد ؟
28- سوره اي كه با نام دو پيامبر پايان مي يابد ؟
29- سوره اي كه فضيلت آن برابر با ثلث قرآن است كدام است ؟
30- سوره اي كه براي تلاوت كننده اش شفاعت مي كند كدام است ؟
رسول اکرم (ص) : خداوند متعال شخص ناسزاگو ، بدزبان و بداخلاق را دشمن می دارد
بخش اول
خداي خوب و واقعي
از معجرات الهي اين است كه ناپيداست و با وجود اين قابل پرستش و ستايش است و برخي او را پيرمرد ريش سفيدي پنداشته اند كه در آسمان ها بر تختي تكيه زده ، اما هيچ كس ادعا نكرده كه او را به ديدة چشم ديده است . هر چند اثبات وجود خداوند در دادگاه حقوقي حقيقت محال است ، اما بيشتر مردم او را مي پرستند و باور دارند . طبق آمار موجود 96 درصد مردم جهان به خدا ايمان دارند .
اين موضوع ثابت مي كند ، كه خلاً عظيمي ميان اين باور و چيزي كه اساس زندگي روزمرة ما را تشكيل مي دهد ، وجود دارد . مابايد چاره اي براي از بين بردن اين خلاً بينديشيم . دلايل و مستنداتي كه در دست داريم چيست ؟
آنچه به عنوان واقعيت مادي تجربه مي كنيم ، در قلمرويي ناپيدا ، وراي زمان و مكان پديد آمده ، قلمرويي كه با سكوت ادراك شده و با انرژي و آگاهي ، وجود يافته است . اين منشأ ناپيدا در پديده هاي موجود ، خود تهي و خالي نيست ، بلكه مشأ خلقت و آفرينش است . پديده اي است كه اين انرژي را خلق مي كند و سامان مي بخشد و بوده هاي بي شكل و پراكندة ابرهاي كوانتومي را به ستارگان ، كهكشان ها ، جنگل هاي باراني ، آدميان ، افكار ، احساسات ، عواطف ، خاطرات و خواسته هاي انساني تبديل مي كند . ما در اين كتاب خواهيم ديد كه امكان شناخت اين وجود لايتناهي به صورت مجرد ممكن نيست ، بلكه بايد با او همدل و يگانه شد . در اين صورت است كه افق ذهن ما به سوي واقعيت هاي تازه اي گشوده خواهد شد و ما خداوند را تجربه خواهيم كرد .
چون خداوند نامتناهي است ، خدايي او را به زنانگي يا مردانگي منسوب كردن نوعي عادت و درك انساني است .
فصل اول عتقادات
معنی اهل سنت: اهل سنت واژه ايست که در برابر اهل بدعت بکار می رود. و اين بدين معناست، که اهل سنت بعد از قران کريم در هر موردی به قول رسول خدا «ص» و سنت او بسنده می کنند و سنتی را می پذيرند که به نوعی به رسول خدا منسوب باشد. و اين شيوه را چه در اعتقادات و چه در احکام شرعی بکار می بردند. در برابر سايرگروهها که به بدعت و نوآوری متوسل شدند، اهل سنت، کتاب و سنت نبوی «ص» را برای امور مذهبی خود کافی دانسته و بدين ترتيب به اين معنا معروف گشتند.
اعتقادات اهل سنت و جماعت:
اعتقادات اهل سنت و جماعت عبارند از:
1ـ ايمان به الله ـ ايمان به موجوديت او، پروردگاريش، معبود به حق بودنش، اسمائش و صفاتش.
2 ــ ايمان به ملائکه ـ ايمان به وجود آنان، به صفتشان، به اسمشان و ايمان به وظائفشان، مثل جبرئيل و ...
3 ــ ايمان به کتابهای آسمانی ــ ايمان به اينکه اين کتابها از جانب خدا نازل گشته اند مثل تورات و انجيل و ...
4 ــ ايمان به پيامبران ــ ايمان به اينکه تمامی پيامبران در رسالت خود صادق بوده اند و حقانيت شريعت آنها را قبول کنيم و اينکه شريعت حضرت خاتم الانبياء، پايان بخش و مکمل شريعت آنهاست.
5 ــ ايمان به روز آخرت ــ ايمان به تمام چيزهايي که قرآن و رسول صلى الله عليه وسلم در مورد جهان آخرت گفته اند.
6 ــ ايمان به قدر ــ ايمان به اينکه خداوند سر منشاء تمامی امور است و وقوع هر چيزی به قضا و قدر الهی بستگی دارد. نظر اهل سنت در مورد اسماء خداوند و صفات او: شيوه اهل سنت بر اين است که هر آن چيزی را که خدا بوسيله کتابش يا توسط رسولش صلى الله عليه وسلم ابلاغ شده، ثبت نموده، قبول کرده و به اثبات می رسانند و اين اثبات بدون هر گونه تعطيل، تکليف (چگونگی) و تمثيل (مشابهت) صورت می پذيرد. اسماء خداوند و صفات وی توفيقی هستند: اسماء خداوند در معنا محکم (آيات مشخص و ظاهری ) و معلوم بوده و در حقيقت متشابه ( آياتی که جز خداوند کسی معنای دقيق آنرا نمی داند ) هستند، چون حقيقت آنها جز خداوند کس ديگری نمی داند. اسماء و صفات خداوند توقيفی هستند، يعنی نمی توان آنها را نفی يا اثبات نمود جزء با توسل به کتاب و سنت، و عقل از اظهار نظر در آنان ناتوان است.
اقسام صفات از لحاظ ثبوت و عدم:
1 ـ صفات ثبوتی ـ صفاتی هستند که خداوند آنها را بر خود واجب کرده است مثل علم و حيات.
2ـ صفات سلبی ـ صفاتی که خداوند آنها را از خود نفی کرده است مثل ظلم و خستگی. پس ايمان به صفات ثبوتی و نفی صفات سلبی، برای هر مسلمان واجب است.
اقسام صفات از نظر دوام و حدوث:
1ـ صفات دائمی ـ که همواره خداوند آنها را دارا می باشد مثل علم و قدرت .
2ـ صفات متعلق به مشيت و اراده ـ که هر گاه بخواهد آنها را انجام می دهد و هر گاه بخواهد آنها را انجام نمی دهد.
الحاد: الحاد به معنای دوری جستن از اعتقاد يا امر واجبی می باشد.
1ـ الحاد در اسماء خداوند ـ «کسانيکه در اسماءخداوند الحاد می ورزند را رها کنيد». (اعراف ـ 180 ) .
2ـ الحاد در آيات خداوند ــ «کسانيکه بر آيات ما الحاد می ورزند بر ما پنهان نيستند». (فصلت ــ 40 )
انواع الحاد در اسماء خداوند:
1ــ اينکه جزئي يا تمام صفاتی که بر اين اسماء قرار دارند را انکار کنند.
2ـ اينکه خداوند را بنامی بخوانند که او خود را به اين نام نخوانده است. مثل مسيحيان که خداوند را پدر می خوانند.
3 ــ اينکه از اسم خداوند اسمی را برای اشياء و بتها انتخاب کنند. مانند بت «عزی» که از واژه «عزيز» گرفته شده بود.
انواع الحاد در آيات:
1- الحاد در آيات کونيه ــ اعتقاد به عدم اينکه خداوند به تنهايي در -آفرينش دست داشته است و شخص ديگری جزء خداوند در آفرينش يا قسمتی از آن شريک بوده است.
2 ــ الحاد در آيات شرعيه ــ که عبارت است از تکذيب يا تحريف وحی بر پيامبران .
قرآن از سه بخش تشکيل شده است :
1 ــ خبرهايي در مورد خداوند
2ـ خبرهايي در مورد مخلوقات
3ـ احکام .
حکمت :
حكمت دارای دو معناست: اولاً اينکه خداوند تمام امور و امر و نهی اش دارای حکمت است. ثانياً حاکم مطلق است و کسی نمی تواند از او بخاطر امر و نهی اش بازجوئی کند.
انواع حکمت : 1ــ حکمت شريعه ــ همان احکام و دستورات شرعی خداوند هستند، که به پيامبران ابلاغ شده است . 2ــ حکمت کونيه ــ که محل آن هستی می باشد. و هر آنچه که خداوند خلق نموده و از روی حکمت و دقت بوده است. رزق عبارت است از بخشيدن و روزی رساندن به کسی که محتاج آن است. « براستی که خداوند است که رزق دهنده است» (ذاريات ــ 58) .
رزق بر دو نوع است:
1 ــ رزق عام ــ که روزی انسان، مثل غذا و آب است.
2 ــ رزق خاص ــ روزی قلب است، که انسان با آن اصلاح می شود. که شامل ايمان، علم و عمل صالح می باشد.
انواع حکم خداوند:
1ــ حکم کونيه ــ که خداوند با دستور خود هستی و سرنوشت افراد را می آفريند.
2ـ حکم شرعی ــ که خداوند با آن در ميان انسانها فرمان می راند و آنها را اداره می کند.
مشيت خداوند: که همان ارده خداوند در هستی است. اين مشيت عام بوده و همة افعال بندگان را شامل می شود. ارادة خداوند از صفات او می باشد. « اگر می خواستيم همة آنها را هدايت می کرديم » ( السجده ــ 13)
ارادة خداوند: ارادة خداوند از صفاتش می باشد و دو نوع است:
1ــ ارادة کونيه ــ که به معنای مشيت است.
2 ــ ارادة شرعيه ــ به معنای محبت و فضل و بخشش می باشد. « خداوند اراده کرده است تا توبه شما را بپذيرد.» (النساء ــ 27)
محبت خداوند: محبت خداوند صفتی از صفات فعليه اوست. « و اوست بخشنده و دارای محبت» . (البروج ــ 14)
مغفرت و رحمت : مغفرت بمعنای پوشش گناه و گذشت از آن است. « خداوند همواره بخشنده و رحيم است. »( النساء ــ 96) رحمت صفتی است است که باعث احسان، نيکی و بخشيدن می شود . « و رحمت من همه چيز را فرا گرفته است» (اعراف ــ 156) رضا، غضب، کراهت، مقت و اسف رضا بدين معنی است که خداوند بدليل رضايتی که از يک شخص دارد به او محبت و نيکی ارزانی می کند. «خداوند از آنها راضی گشت و آنها نيز از خداوند راضی گشتند» . (المائده ــ 119 )
غضب صفتی است که خداوند بموجب آن به شخصی غضب ورزيده و از او انتقام می گيرد . « خداوند او را غضب ورزيد و او را لعنت کرد » .( نساء ــ 93 )
کراهت صفتی است که خداوند با آن « مکروه و زشتی را از خود دور نموده و با آن دشمنی می ورزد . «و ليکن خداوند از برانگيختن آنها کراهت داشت». (توبه ــ 46 )
مقت به معنای بعض بسيار شديد است. « اينکه چيزی را بگوييد که به آن عمل نمی کنيد خداوند را بسيار خشمگين می کند.» (صف ــ3 ).
اسف بمعنای خشمگين و غضبناک است. «پس هنگاميکه ما را خشمگين کردند از آنان انتقام گرفتيم»