قرآن مجید و احدیث رسول اکرم (ص) مملو از آیات و روایاتی است که در آنها مقام و منزلت و شان اصحاب و یاران رسول خدا(ص) بیان شده است .
ما در اینجا فقط جهت اشاره چند آیه و حدیث را نقل می کنیم ، جت اطلاع بیشتر در این رابطه به کتاب «مقام صحابه» و همچنین کتب حدیث «کتاب فضائل اصحاب» مراجعه شود .
آیات : * محمد رسول الله و الذین معه اشداء علی الکفار رحماء بینهم تراهم رکعا سجدا یبتغون فضلا من الله و رضوانا سیماهم فی وجوههم من اثر السجود ذلک مثلهم فی التورات و مثلهم فی الانجیل * ( سوره فتح آیه 29 )
ترجمه : محمد فرستاده خداوند است و کسانیکه با او هستند (یاران او) در برابر کافران تند و سرسخت و نسبت به یکدیگر مهربان و دلسوزند . ایشان را در حالت رکوع و سجده می بینی . آنان همواره فضل خدا را می جویند و رضای او را می طلبند . نشانه ایشان بر اثر سجده در پیشانیشان نمایان است. این توصیف آنان در تورات است. و اما توصیف شان در انجیل چنین آمده است : همانند کشتزارهایی هستند که جوانه ها(خوشه های) خود را بیرون زده و آنان را نیرو داده و سرسخت نموده و بر ساقه های خویش راست ایستاده باشد. به گونه ای که برزگران را به شگفت می آورد ( ترجمه از تفسیر نور )
*اولئک الذین امتحن الله قلوبهم للتقوی * ( سوره حجرات آیه 3)
آنان کسانی اند که خداوند دلهایشان را برای پرهیزگاری پاکیزه و ناب داشته است .
* کنتم خیر امه اخرجت للناس تامرون بالمعروف و تنهون عن المنکر و تومنون بالله * ( سوره آل عمران آیه 110 )
شما (ای پیروان محمد) بهترین امتی هستید که به سود انسان ها آفریده شده اید . امر به معروف و نهی از منکر می نمائید و به خدا ایمان دارید .
* فان آمنوا بمثل ما آمنتم به فقد اهتدوا و ان تولوا فانما هم فی شقاق * ( سوره بقره آیه 137 )
اگر آنان ایمان بیاورند چنانچه شما ایمان آورده اید ، و بدان چیزهایی که شما ایمان دارید ، ایشان نیز ایمان داشته باشند و بی گمان ( به راه راست خدایی ) رهنمود شده اند ...
* لقد رضی الله عن المومنین اذ یبایعونک تحت الشجر فعلم ما فی قلوبهم فانزل السکینه علیهم و اثبهم قریبا * ( سوره فتح آیه 18 )
خداوند از مومنان راضی گردید همان دم که در زیر درخت با تو بیعت کردند . خدا می دانست آنچه را که در درون دلهایشان ( از صداقت و ایمان و اخلاص و فداکاری و وفاداری به اسلام) نهفته بود. لذا اطمینان خاطری به دلهایشان داد. و فتح نزدیکی را (گذشته از نعمت های سرمدی آخرت) پاداششان کرد.
* اولئک هم المومنون حقا لهم درجات عند ربهم و مغفره و رزق کریم * ( سوره انفال آیه 4)
آنان واقعا مومن هستند و دارای درجات عالی ، مغفرت الهی و روزی پاک و فراوان در پیشگاه خدای خود می باشند .
* و السابقون الاولون من المهاجرین و الانصار و الذین اتبعوهم باحسان رضی الله عنهم و رضوا عنه و اعد لهم جنات تجری تحتها الانهر خالدین فیها ابدا ذلک الفوز العظیم * ( سوره توبه آیه 100 )
پیشگامان نخستین مهاجرین و انصار و کسانی که به نیکی روش آنان را در پیش گرفتند و راه ایشان را به خوبی پیمودند ، خداوند از آنان خشنود است و ایشان هم از خدا خشنودند. و خداوند برای آنان بهشت را آماده ساخته است که در زیر درختان و کاخهای ، آن رودخانه ها جاری است و جاودانه در آنجا می مانند این است پیروزی بزرگ و رستگاری سترگ .
حدیث
1) * قال رسول الله (ص): اصحابی کالنجوم فبایهم اقتدیتم اهتدیتم * ( مشکاه المصابیح ، کتاب المناقب و الفضائل ، ج 3 ، حدیث 6018 )
پیامبر (ص) می فرمایند : اصحاب من مانند ستارگانند (در آسمان) پس به هر کدام از ایشان اقتدا کنید ( حتما ) هدایت می شوید .
2) * قال رسول الله (ص): الله الله فی اصحابی، لا تتخذوهم غرضا من بعدی ، من احبهم فبحبی احبهم و من ابغضهم فبغضی ابغضهم و من آذاهم فقد آذنی و من آذنی اذی الله و من اذی الله یوشک ان یاخذه .* ( مشکاه المصابیح ، کتاب المناقب و الفضائل ، ج 3 ، حدیث 6014 )
بترسید از خدا در حق یاران (اصحاب) من و ایشان را مورد ملامت و نکوهش خود قرار ندهید ، پس هر کس ایشان را دوست بدارد ، من نیز او را دوست خواهم داشت و هر کس با ایشان دشمنی کند با من دشمنی کرده است ، پس من نیز دشمن او خواهم بود ، و کسی که به آنها اذیت و آزاری برساند ، یقینا مرا رنجانیده و کسی که مرا برنجاند ، به حقیقت خداوند را رنجانیده و کسی که خدا را برنجاند ، نزدیک است که خداوند او را بگیرد و مورد عذاب قرار دهد .
3) * قال رسول الله (ص): لا یدخل النار احد ممن بایع تحت الشجره * ( صحیح مسلم ، کتاب فضائل اصحاب نبی)
هیچ کدام از کسانی که زیر درخت ( در صلح حدیبیه) با رسول خدا (ص) بیعت کردند وارد جهنم نمی شوند .
4) * قال رسول الله (ص): ان الله اختارنی ف و اختار لی اصحابا و اختار لی منهن اصهارا و انصارا فمن حفظنی فیهم حفظه الله و من آذانی فیهم آذی الله *( مکتوبات امام ربانی ، ج اول ، مکتوب 251)
خداوند مرا از میان بندگانش برگزیده است و یارانی برای من که از میان آنها تعدادی وصلت کار و تعدادی یاور من هستند ، هر کس احترام مرا درباره آنها نگه دارد ، خداوند او را نگاه خواهد داشت و هر کس درباره آنها مرا اذیت و آزار رساند خداوند آزارش خواهد داد .
5) * خیر الناس قرنی ، ثم الذین یلونهم ، ثم الذین یلونهم ، ثم الذین یلونهم (فلا ادری ذکر قرنین او ثلاثه) ان بعدهم قوم یشهدون و لا یستشهدون و یخونون و لایوتمنون و ینذرون و لایوفون یظهر فیهم السمن للسته الا مالکا * ( مشکاه المصابیح ، کتاب المناقب و الفضائل ، ج 3 ، حدیث 6010 ، صحیح مسلم ، صحیح بخاری)
رسول خدا(ص) فرمودند : بهترین مردمان ، مردم عصر من هستند ، سپس کسانی که با آن متصل هستند ( راوی می گوید من به یاد ندارم که دو قرن ذکر فرمودند یا سه قرن) و بعد از آن مردمانی خواهند آمد که بدون طلب شهادت ، شهادت می دهند – کتمان حق می کنند – و خیانت می کنند و امانت را رعایت نمی کنند و عهدشکنی می کنند و معاهده ها را مراعات نمی کنند و در آنها ( به سبب بی غم و بی فکر بودن) فربهی و چاقی تن ظاهر خواهد شد .
آری از این آیات و احادیث شریف درمی یابیم که به شهادت خداوند و رسولش (ص) اصحاب درجه والایی دارند و اهانت به یکی از آنان عقوبت و عذاب جهنم را در پی خواهد داشت و مطمئنا عقلا و شرعا اصحاب و مردمان دوران حضرت رسول(ص) بواسطه وجود مبارک حضرت(ص) بهترین مردمان و خوشبخت ترین امت بودند و تا سه قرن بعد از حضرت (ص) هم افراد شایسته و بزرگان دین فراوانتر از دیگر قرنها بوده اند و بایستی قبول کرد هر چه به آینده نزدیکتر شویم به آخر زمان و فتنه دجال و دیگر فتنه ها نزدیکتر خواهیم شد و جای بسیار تعجب است که آیندگان بهتر و دیندارتر از افراد عصر حضرت(ص) باشند !!!
نظرات شما عزیزان: